Pe fondul protestelor declanșate de fermieri și transportatori, există persoane care amenință că își fac singure dreptate. S-au format mai multe grupuri de comunicare pe WhatsApp și alte rețele de mesagerie, iar oamenii își exprimă acolo nemulțumirea.
Unii cer să se ia măsuri, alții vor o acțiune în forță, „că nu se mai poate”.
„Hai să luăm maşina de Poliţie pe sus”
În context, luni, 15 ianuarie, șeful IGPR, Benone-Marian Matei, a declarat că au fost întocmite 24 de dosare penale care vizează infracţiunea de instigare publică, în urma unor mesaje distribuite pe grupul de Whatsapp folosit de cei care participă la acţiunile de protest ale transportatorilor şi fermierilor.
„Au fost înregistrate la nivel naţional un număr de 24 de dosare care vizează cercetarea infracţiunii de instigare publică.
Poliţiştii s-au autosesizat vizavi de comiterea acestor fapte prin semnale transmise în mediul public, cât şi de la o serie de protestatari care au semnalat faptul că pe grupul de Whatsapp au fost postate mesaje care incită la violenţă” – şeful IGPR, Benone-Marian Matei
În acest sens, el a oferit şi câteva de mesaje, cum ar fi: „Hai să luăm maşina de Poliţie pe sus şi să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate”, „Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la Guvern”, „Bătaia este ruptă din Rai” și „Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate”.
„Este evident că aceste mesaje incită la violenţă şi facem tot ce putem pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje”, a precizat Benone-Matei.
Acesta a adăugat că, în apropierea activităţilor de protest în Chiajna a fost identificată o persoană care deţinea o armă albă, ceea ce arată „clar” că persoana manifestă o „rea credinţă vădită”.
Şeful IGPR a arătat că Poliţia acţionează în sistem integrat împreună cu Jandarmeria Română pentru a preveni faptele antisociale şi de a proteja populaţia.
„Până în acest moment dispoziţiile au fost foarte clare, acţionăm pentru respectarea legii, nimic altceva. Respectarea legii nu e opţională”, a mai spus șeful IGPR.
Jandarmeria acţionat, zilnic, cu 600-700 de efective la nivel naţional, pentru menţinerea ordinii publice la protestul transportatorilor şi fermierilor, modul de angrenare al forţelor fiind în dinamică, în funcţie de modul în care protestatarii au ales să se concentreze în anumite locaţii sau momente, au anunţat reprezentanţii Jandarmeriei.
Fermierii au intrat cu utilajele în centrul Sibiului
Între timp, protestele se extind în toată țara.
Coloana formată din tractoare și mașini mici ale protestatarilor a ajuns în centrul Sibiului. În acest moment, fermierii ocupă cea mai mare parte a străzilor Ștefan cel Mare și Bâlea, liderii protestului aflându-se în zona Spitalului Județean.
De aici ei se îndreaptă către Prefectura Sibiu, pe strada Andrei Șaguna, unde va înmâna reprezentantului Guvernului lista completă a doleanțelor, scrie Turnul Sfatului.
Traficul este îngreunat pe centurile mai multor orașe precum Craiova, Sibiu, Alba Iulia, Timișoara, Iași, Suceava și Târgul Mureș. Probleme s-au înregistrat și în Vama Nădlac.
Citește AICI mai multe despre protestele din țară.